niedziela, 28 maja 2017

Kurczak zapiekany z warzywami

Bardzo lubię improwizować w kuchni, pod warunkiem, że mam, z czego, a ponieważ ostatnio zapełniłam lodówkę, to i wybór miałam niemal nieograniczony. Wybór padł na danie mięsno – warzywne, tak, aby zaspokoić różnorodne gusta.

zapiekanka drobiowo warzywna

Postanowiłam przygotować białe mięso z kurczaka zapieczone w warzywach, jakimi akurat
dysponowałam. Całość zalane mieszaniną jajeczną trafiło do pieca, by wyjść jako smaczne, pełnowartościowe danie. W dodatku proste, tanie i gotowe w godzinę.



Składniki: (dla 4 osób)

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 zielone papryki
  • 2 cebule
  • 200 g pieczarek
  • Oliwa
  • Sól
  • Pieprz
  • 200 ml mleka
  • 2 całe jajka

Piersi myjemy, suszymy, oprószamy solą, pieprzem i układamy w żaroodpornym naczyniu.


Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej warzywa.


Przesmażone warzywa wykładamy na mięso z kurczaka.


Jajka mieszamy ze szklanką mleka na jednolitą masę. Dodajemy przypraw według uznania.


Gotową masą zalewamy warzywa z mięsem.


Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie, a masa ścięta i zaróżowiona. Podajemy na ciepło.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print