czwartek, 13 kwietnia 2017

Wielkanocne przepisy na jajka

Jajka niezmiennie kojarzone są z Wielkanocą, kto bowiem nie zjada ich w żurku, w sałatkach, nie jada faszerowanych na ciepło, czy nadziewanych kolorowymi pastami.

jajka nadziewane

O zaletach jajek nie będę przekonywać, bo zaraz odezwą się głosy sprzeciwu. Kto chce o walorach
jajek może poczytać sobie tutaj. Wracając do tematu, post ma podawać przepisy na jajka. Najprostszy jest taki:

Składniki:

  • Jajka
  • Majonez
  • Przyprawy

Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na połówki i układamy na półmisku. Mieszamy majonez z przyprawami i polewamy nim jajka. I gotowe

Kto chce sosy z prawdziwego zdarzenia to powinien zaglądnąć tutaj, gdzie piszę o 3 smacznych sosach do jajek.

jajka na twardo z 3 sosami

Chyba, że wolicie sos tatarski.

sos tatarski

Niektórzy wolą jajka faszerowane i smażone. Dla tych jest przepis, znajdujący się tutaj

jajka faszerowane

Na tych, którzy lubią jajka nadziewane różnymi pastami czekają pasty zwykłe oraz pasty wykwintne.

jajka nadziewane prostymi pastami
nadziewane jajka

Dla maluchów, tez się coś znajdzie, czyli kolorowe jajka w formie grzybków i kaczuszek.

kaczki i grzybki z jajek

W sumie 6 przepisów i aż 15 pomysłów na jajka. Mam nadzieję, że znajdziecie to, czego szukacie?

Smacznego jajka!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print