wtorek, 18 kwietnia 2017

Torcik migdałowy

Szybki i smaczny torcik bezowy z kremem o smaku migdałowym to ciekawa propozycja na słodki deser. Przepis nie wymaga wielkich umiejętności, nie ma również dziwnych lub ciężko dostępnych składników.

torcik migdałowy

Do jego przygotowania wykorzystałam starte migdały, co znacznie uprościło i skróciło proces
przygotowania deseru. Jak chcecie możecie użyć gotowych blatów bezowych, jednak nie będzie to dokładnie to samo. Ja zrobiłam je własnoręcznie, gdyż do spodów również dodajemy migdały, co powoduje, że blat jest bardziej makaronikowy, niż bezowy.
Powodzenia i smacznego :)


Na spód:
  • 3 białka
  • 80g cukru
  • 80g cukru pudru
  • 40g startych migdałów

Na krem:
  • 500ml śmietany kremówki 35%
  • 40g cukru
  • 40ml likieru amaretto
  • 50g startych migdałów

Białka ubijamy na sztywno, dodając cukier kryształ. Po ubiciu na sztywną pianę dodajemy cukier puder, starte migdały i delikatnie mieszamy masę ręcznie. Rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni. Na papierze do pieczenia rozprowadzamy masę białkową w formę dwóch kółek, o średnicy 22 cm i wysokości 4 mm. Pozostałą masę, wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego w kształt pasków około 5 centymetrowych. Blaszkę z blatami wsuwamy do nagrzanego piekarnika i suszymy przez godzinę.



W mikserze ubijamy śmietanę z cukrem i likierem amaretto. Do ubitej śmietany wsypujemy starte migdały i delikatnie mieszamy.






Pierwszy blat układamy w obręczy o średnicy odpowiedniej do wielkości blatu. Na blat wykładamy połowę kremu. Na to drugi blat i ponownie krem. Na wierzch układamy paski bezowe. Całość wstawiamy do lodówki, do schłodzenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print