czwartek, 6 kwietnia 2017

Sałata z rukoli z buraczkami, pomarańczą i serem Halloumi

Sałata z rukoli z dodatkami w postaci buraczków i serek Halloumi to wariacja na wiosenną sałatkę. Łączy w sobie zimowe warzywa i owoce, ze świeżą rukolą oraz cypryjskim serem Halloumi.

Sałata z rukoli z buraczkami, pomarańczą i serem Halloumi

To propozycja autorska, nie mająca wiele wspólnego z grecką tradycją, lecz wiele z greckimi
smakami. Sałatka jest smaczna, nieskomplikowana i możliwa do przygotowania przez każdego. Jest bardzo kolorowa i może być ozdobą każdego stołu.



Składniki:


  • 1 duży pęczek rukoli
  • 3 gotowane buraczki
  • 2 pomarańcze
  • 200g halloumi
  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki ocet balsamiczny
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka musztardy miodowej

Buraczki ugotować w łupinkach, obrać i pokroić w plasterki. Polać je dwoma łyżkami octu, posypać cukrem i odstawić. Pomarańcze obieramy i kroimy na plasterki.

buraczki, pomarańcze i ser halloumi

Halloumi pokroić na kawałki i podsmażyć przez 2 minutki z każdej strony.

halloumi

Do miski wkładamy rukolę, wcześniej umytą i dobrze osączoną. Jak liście są duże, to można je porwać w rękach na kawałki. Solimy i dodajemy pieprzu.

rukola

Do rukoli dodajemy buraczki, pomarańcze i kawałki halloumi. Delikatnie mieszamy.
Z oliwy, octu balsamicznego i musztardy przyrządzamy sos, którym olewamy sałatkę.
Ponownie mieszamy i podajemy od razu.

sałatka z rukoli, buraka, pomarańczy i halloumi


1 komentarz:

Print