poniedziałek, 13 marca 2017

Zapiekanka z cukinii i twarogu

Uwielbiam wszelkie zapiekanki, szczególnie, gdy są jarskie. Poniższa propozycja jest bardzo smaczna i zdrowa i u mnie, jak najbardziej do wykonania. Mamy już, bowiem świeże warzywa, w tym cukinię, bakłażany czy pomidory.

zapiekanka z cukinii, pomidorów i białym serem

Zdaję sobie sprawę, że w Polsce na cukinię trzeba będzie jeszcze chwilę poczekać, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przepis zapisać i wykorzystać w późniejszym czasie.




Przepis można dowolnie modyfikować, to jego największa zaleta. Cukinie można zastąpić bakłażanem, zmienić cebulkę na pora lub zamiast białego sera, wykorzystać, tradycyjnie stosowany tradycyjnie, w zapiekankach, ser żółty.
Zapraszam do wypróbowania lub eksperymentowania.

Składniki:

  • 500g cukinii (u mnie 2 sztuki)
  • 2 pomidory
  • Zielona cebulka (według uznania)
  • 250g białego sera
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • Sól
  • Pieprz
  • Chili
  • Oliwa

Cukinie umyć i pokrajać w kostkę. Rozgrzać oliwę i smażyć na niej cukinię. Posiekać cebulkę i dorzucić do cukini. Pomidory sparzyć, pokroić w ćwiartki lub ósemki i dorzucić do cukini. Posolić, oprószyć pieprzem i smażyć wszystko razem, na małym ogniu, przez kilka minut. Przełożyć je do żaroodpornego naczynia.



pomidory


Jajko roztrzepać z mlekiem i połączyć z twarogiem. Rozbić wszystko na jednolitą papkę i wyłożyć na jarzyny. Oprószyć chili i wstawić do nagrzanego piekarnika.





Piec 45 minut w temperaturze 190 stopni. Podawać na ciepło.

zapiekanka z białym serem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print