niedziela, 26 marca 2017

Sałata z kurczakiem i sosem orzechowym

Wraz z nastaniem wiosny, każdy człowiek, choćby najbardziej mięsożerny skłania się ku zielonym dodatkom. Dlatego najlepszym pożywieniem na tę porę roku stają się sałatki.


Nie muszą być jedynie warzywne, lecz z powodzeniem można wpleść w nie elementy białkowe, mięso lub rybę. Poniższa propozycja jest takim właśnie kompromisowym połączeniem kurczaka i sałaty, a wszystko złączone pysznym, orzechowym sosem.




Sos przygotowałam na bazie masła orzechowego domowej roboty. Mam dzięki temu gwarancję, że jest ono pozbawione konserwantów. Posiada również inną konsystencję, niż masło orzechowe sklepowe. Dlatego jak nie masz domowego, zawsze lepiej utrzeć orzeszki ziemne z odrobiną oliwy i miodem. W przepisie wykorzystałam pieczonego kurczaka, lecz można użyć też gotowanego, pozostałego z obiadu.
Sałatka nie jest skomplikowana, nie wymaga wielkich umiejętności, wygląda dobrze, zaś smakuje jeszcze lepiej.
Gotowi, zmotywowani, to do dzieła


Składniki:

  • 1 główka zielonej sałaty maślanej
  • 1 mała radicchio
  • 1 podwójna pierś z kurczaka upieczona

Składniki sosu:
  • 100 ml masła orzechowego
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Czerwona, sproszkowana papryka

Pierś z kurczaka najlepiej jak mamy upieczoną dzień wcześniej. Można to zrobić przy okazji obiadu, wcześniejszego dnia. Jeżeli nie mamy gotowego to musimy upiec, co przedłuży czas przygotowania sałatki. W tym celu nacieramy pierś ulubionymi przyprawami i pieczemy.
Przykładowy przepis tutaj.
Sałaty myjemy, dobrze suszymy, targamy na mniejsze listki i wkładamy do miski.

zielona sałata

Pierś z kurczaka kroimy na kawałki, które dodajemy do sałaty.
Składniki sosu mieszamy ze sobą i gotowym sosem polewamy sałatę. Mieszamy, pozostawiamy na kilka minut do „przegryzienia” i podajemy.

 Sałata z kurczakiem i sosem orzechowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print