czwartek, 2 marca 2017

Placuszki z jabłkami i sosem bananowym

Dzisiaj coś prostego, ale smacznego i zdrowego zarazem. Danie na słodko, idealne na ciepłą kolację, na śniadanie, jako przegryzka lub od biedy na obiad. Na szczęście domownicy nie protestują za bardzo, gdy od czasu, do czasu uraczę ich takim „obiadem”.


Rozumieją, że niekiedy mama ma ważniejsze rzeczy na głowie, niż obiad z dwóch dań i deseru. Tak, więc wszystkich zabieganych, zapracowanych lub leniwych, zapraszam do spróbowania tego łatwego przepisu.



Składniki placuszków:
  • 1 szklanka mąki razowej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 jabłka
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia

Składniki sosu:
  • 250ml jogurtu 10%
  • 1 duży banan lub 2 małe
  • Garść rodzynek
  • Sok z połowy cytryny

Do miski wlewamy wodę, mleko, wsypujemy mąkę, płatki, sól i miód. Wszystkie składniki dobrze mieszamy lub miksujemy, jeśli ktoś woli.


Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych otworach. Wrzucamy jabłka do przygotowanego ciasta i mieszamy razem.



Przygotowujemy sos. W tym celu myjemy rodzynki i moczymy w ciepłej wodzie przez kwadrans. Banana obieramy i rozgniatamy widelcem na papkę. Do miseczki nakładamy jogurt, osączone rodzynki, rozgniecionego banana oraz sok z cytryny. Jeśli wolicie słodsze, możecie dosłodzić cukrem lub miodem, mnie wystarczyła słodycz z owoców.

 

Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, osączamy i jeszcze ciepłe polewamy przygotowanym sosem. Podajemy od razu.

 

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print