sobota, 11 marca 2017

Papryki zapiekane w piecu

Papryki można przygotowywać na kilka różnych sposobów. Całe strąki można dusić lub zapiekać, nadziewając różnymi farszami, zarówno mięsnymi, jak i jarskimi.


Dotychczas umieściłam kilka przepisów z wykorzystaniem papryki: nadziewane mozzarellą i kurczakiem oraz duszone i nadziewane mięsem.





Składniki sosu:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku roztarte
  • 500g pomidorów
  • Oliwa
  • Sól
  • Pieprz
  • Oregano
  • Oliwa





Składniki papryk:
  • 4 zielone papryki
  • Oliwa
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 250g mięsa mielonego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 4 serca karczochów ugotowane
  • 100g pokrojonego w kostkę sera Gouda
  • Sól
  • Papryka ostra w proszku

Przygotowanie sosu

Rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej posiekaną cebulę. Gdy będzie szklista dodać pokrojone pomidory, dodać oregano i dusić na małym ogniu, aż pomidory się rozgotują. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie papryk

Papryki podzielić na połówki, krojąc wzdłuż. Usunąć nasiona, a paprykę blanszować przez 5 minut. Następnie ostudzić pod strumieniem zimnej wody.

Przygotowanie farszu

Karczochy gotujemy i kroimy w kostkę. Jajka ugotowane na twardo, obieramy i siekamy. Żółty ser kroimy w kostkę. Mieszamy wszystko ze sobą: bułkę tartą, mięso, żółty ser, pokrojone karczochy i 3 łyżki oliwy. Farsz przyprawiamy do smaku.

Wykończenie

Papryki napełnić farszem i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Polać częścią przygotowanego sosu pomidorowego. Naczynie przykryć pokrywką (u mnie folią aluminiową) i zapiekać w temperaturze 190 stopni, przez godzinę. Następnie odkryć i zapiekać bez przykrycia przez kolejne 10 minut. Podajemy gorące polane resztą sosu.




Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print