poniedziałek, 20 marca 2017

Muffinki jabłkowo – cynamonowe

Dawno nie było nic słodkiego, więc dzisiaj zapraszam was na muffinki. Takie o smaku jabłek i cynamonu, trochę jak małe szarlotki, a trochę jak cynamonowe ciasteczka. Dla każdego coś dobrego.

muffinki jabłkowo - cynamonowe

Muffiny są proste do wykonania, niedrogie i można przygotować je w niecałą godzinę. Mogą pójść z dzieckiem do szkoły, jako element drugiego śniadania lub być dodatkiem do podwieczorka. Dla mnie
to małe, co nieco do filiżanki kawy.




Składniki:
  • 3 jabłka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 125g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • Wanilia
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Skrapiamy cytryną. Masło topimy i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem oraz stopionym masłem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz z cynamonem. Ubieramy na gładką masę.

jabłka
 masło
 starte jabłka
 miksowane jajka z cukrem
 mąka

Do masy dodajemy starte jabłka, mieszamy i masę nakładamy do wyłożonej papilotkami blaszki na muffiny. Pieczemy 20 – 25 minut w 180 stopniach. Gdy muffiny będą rumiane, a wewnątrz suche (sprawdzamy wykałaczką) to znaczy, że są gotowe.

masa z jabłkami
 muffinki jabłkowo - cynamonowe przed upieczeniem
 muffinki jabłkowo - cynamonowe po upieczeniu




2 komentarze:

  1. Super! Właśnie zrobiłam z... dżemem śliwkowym, bo jabłek pod ręką nie miałam :) I wyszły naprawdę świetnie! Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dżem śliwkowy, to ciekawy pomysł :) Muszę spróbować następnym razem. Pozdrawiam :)

      Usuń

Print