czwartek, 16 marca 2017

Mięso pod kapustą

Mięso zapiekane pod przykryciem z kapusty i pomidorów, to bardzo prosta w przygotowaniu zapiekanka. Nie zajmuje wiele czasu, gdyż największa praca to etap jej przygotowania, a potem, hop, do pieca.


Zapiekanka nie wymaga skomplikowanych składników, ani egzotycznych przypraw. Nie jest tez skomplikowana do przygotowania. Poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz.
Zapraszam do wypróbowania.




Składniki:
  • 500g mięsa wieprzowego (karkówka lub łopatka)
  • 1 mała główka kapusty (około 1 kg)
  • 1 puszka pomidorów krojonych z puszki
  • Sól
  • Ostra papryka w proszku
  • Olej

Mięso umyć, pokroić w średnią kostkę, włożyć do naczynia żaroodpornego, polać olejem, posypać solą, ostrą papryką i wymieszać odstawić na pół godziny.

mięso w marynacie

W międzyczasie pokroić kapustę, grubo pokrojoną, na kawałki. Posypać ją solą i ostrą papryką w proszku.


Na kapustę wykładamy pomidory z puszki, wraz z zalewą Dolewamy 1 szklankę wody lub jak wolimy to bulionu i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.


Pieczemy pod przykryciem, w temperaturze 180 stopni, przez 2 i pół godziny. Podajemy na ciepło z dodatkiem pieczywa.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print