sobota, 25 lutego 2017

Syrop z marchewki i imbiru

Domowe metody leczenia przeziębienia i różnego rodzaju kaszlu nie odchodzą do lamusa. Niemal każdy zna syrop z cebuli lub z czosnku. A znacie syrop z marchewki i imbiru? Ja miałam (nie)przyjemność poznać go ostatnio i nawet wypróbować.


Syrop teoretycznie ma pomóc na uporczywy kaszel i ma za zadanie oczyścić drogi oddechowe z zalegającej wydzieliny. Na kaszel pomógł, bo mogłam to sama stwierdzić, a czy na płuca?
Tego nie wiem. W smaku syrop jest dość przyjemny, jednak nie wolno przesadzić z imbirem, pomimo jego dobroczynnych właściwości. Nadaje on, bowiem ostrego smaku, który w za dużej ilości będzie dominował.



Składniki:

  • 3 marchewki
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka świeżo startego korzenia imbiru

Marchewkę oskrobać, opłukać i pokroić na kawałki. Imbir obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Marchewkę z imbirem włóż do małego garnuszka i zalej wodą, tak by były przykryte. Gotuj pod przykryciem, aż marchewki będą miękkie.
Następnie przecedź wywar do innego naczynia, zachowując go. Marchewkę z imbirem przetrzyj przez sitko lub potraktuj blenderem.


Gdy odcedzony płyn będzie chłodny, dodać miód i mieszać do rozpuszczenia. Do płynu z miodem dodać pure z marchewki i imbiru oraz dobrze wymieszać.
Otrzymamy gęsty, przecierowy syrop, który należy brać 2 razy dziennie po łyżce.
Smacznego i zdrowia życzę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print