czwartek, 16 lutego 2017

Rolada boczkowa gotowana

To dawny, babciny sposób na przygotowanie wędlinki do chleba. Rolada boczkowa, ze zmielonego i ugotowanego mięsa. Bez użycia konserwantów, bez chemii, z dostępnych w domu składników. Danie to możemy podać na ciepło do obiadu. Wystarczy tylko przygotować odpowiedni sos np. pomidorowy, pieczarkowy lub chrzanowy.


Z powodzeniem można wykorzystać go do obłożenia kanapek. Wystarczy tylko wystudzić i pokroić w cieńsze plasterki.
Do przygotowania wędlinki warto użyć boczku chudego, straty podczas gotowania będą mniejsze, a samo mięso mniej kaloryczne.




Składniki:
  • 1 kg surowego boczku
  • 5 jajek
  • 5 łyżek tartej bułki
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku (lub innych ziół do wyboru)
  • 2 ząbki czosnku
  • Bulion

Boczek surowy kroimy w plastry, myjemy i przepuszczamy przez maszynkę lub ewentualnie drobno siekamy.





Do mięsa dodajemy jajka, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dokładnie mieszamy i formujemy z masy mięsnej walec.
Mięso zawijamy w gazę lub tetrę i dobrze zawiązujemy gazę. W garnku podgrzewamy bulion i wkładamy do niego mięso. Bulion powinien zakrywać mięso. Gotujemy przez godzinę na małym ogniu. Po ugotowaniu wyciągamy z garnka, studzimy i zdejmujemy gazę.


Jeżeli chcemy wykorzystać do obiadu wówczas podgrzewamy we wcześniej przygotowanym sosie. Gdy ma być przeznaczona do kanapek, wówczas wkładamy do lodówki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print