czwartek, 23 lutego 2017

Pieczone pączki

Największą wadą tradycyjnych pączków jest ich kaloryczność. Można ja skutecznie ograniczyć piekąc pączki, zamiast je smażyć w głębokim oleju. Poza tym nic nie tracą na smaku.


Podobnie jak pączki tradycyjne można je nadziewać różnymi dżemami, marmoladą, galaretką, czekoladą, konfiturą z róży czy kremami: ajerkoniakowym, śmietankowych.
Można do środka nałożyć po odrobinie miękkich owoców. Gotowe pączki można obsypać cukrem pudrem, oblać lukrem lub czekoladową polewą. Wariacje są nieograniczone i zależą jedynie od naszej wyobraźni.


 
Składniki
  • 450g miękkiej mąki (może być tortowa)
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 jajka + 1 jajko do posmarowania
  • 180 g masła
  • Marmolada do nadzienia

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta drożdżowego powinny mieć jednakową, najlepiej pokojowa temperaturę.
Na początek przygotowujemy rozczyn. W tym celu rozkruszamy drożdże, mieszamy z ciepłym mlekiem, dodajemy 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru i odstawiamy do wyrośnięcia na kwadrans. W ciepłym miejscu i pod przykryciem z płótna, drożdże powinny zacząć pracować.


W międzyczasie, do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier i mieszamy. Gdy rozczyn drożdżowy urośnie i zacznie „wychodzić” z kubka wówczas wlewamy go do miski ze składnikami suchymi i mieszamy.
Kolejno dodajemy po jednym jajku i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Możemy to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera.


Na koniec dolewamy stopione i przestudzone masło i nadal wyrabiamy, do uzyskania elastycznego, gładkiego ciasta. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na co najmniej godzinę.


Gdy ciasto wyrośnie ponownie go zagnieść i rozwałkować na grubość 1 centymetra. Z ciasta wykrawać krążki, rozpłaszczać je, do środka nakładać nadzienia i zlepiać ze sobą.



Następnie układać łączeniami do dołu i układać na papierowych papilotkach. Pączki poukładać na blachach do pieczenia i pozostawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia.



Przed pieczeniem wierzch każdego posmarować rozbełtanym jajkiem. Gdy podwoją swoją objętość, wówczas wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w 180 stopniach.



Składniki lukru:
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Składniki lukru ucieramy ze sobą na gładką masę. Upieczone i przestudzone pączki lukrujemy.

 
 
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print