środa, 22 lutego 2017

Przysmaki na słodki Tłusty Czwartek

Corocznie przed Tłustym Czwartkiem zastanawiamy się, co przygotować? Pączki, czy faworki? Obie propozycje są tłuste, słodkie i niebywale kaloryczne. Obie są równie smaczne.


Decyzja, co przygotować zależy od gustu. U nas każdego roku przygotowuje się zarówno faworki, zwane też chrustem, jak i aromatyczne pączki, w wielu odmianach i z różnymi nadzieniami.
Lubimy eksperymentować, a wy? Macie już swoje ulubione pączki? Swój jedyny, niepowtarzalny i niezawodny przepis? Jak nie to może wypróbujesz, któryś z naszych?



Niezawodne pączki


Pączki klasyczne, smażone w ten sam sposób od lat. Zawsze wychodzą smaczne, pulchne i pachnące.


Pijane pączki


Pijane pączki to modyfikacja przepisu klasycznego, polegająca na zastosowaniu likieru jajecznego, w zastępstwie klasycznego rodzaju nadzienia. Przepyszne, cieszące się niesłabnącym powodzeniem ;) Nie wskazane dla dzieci!


Loukoumades, czyli greckie pączki


Wprawdzie Grecy w Tłusty Czwartek słodyczy nie jadają, tylko mięso, jednak dla nas nie ma przeszkód, by w ramach słodkiego smażenia słodkości, nie odejść trochę od tradycji i przygotować sobie greckie pączusie, loukoumades.


Faworki, czyli chrust


Dyskusje o wyższości chrustu nad pączkami, lub odwrotnie pojawiają się corocznie i są równie nierozstrzygnięte, jak te o wyższości świąt Wielkiej Nocy, nad Bożym Narodzeniem ;)
Po prostu, o gustach się nie dyskutuje, a na wielbicieli chrustu, lub jak niektórzy mawiają faworków, czeka przepis. 





Pieczone pączki


Pieczone pączki to propozycja dla odchudzających się. Takie pączki, nie są wprawdzie dietetyczne, ale w stosunku do klasycznych pączków, znacznie mniej kaloryczne.

 

Rogaliki drożdżowe


Dla tych, którzy preferują słodycze pieczone, czeka przepis na pyszne drożdżowe rogaliki, które można nadziać dowolnym nadzieniem i zjeść, bez większych wyrzutów sumienia :)


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz