poniedziałek, 13 lutego 2017

Krem kasztanowy

Kasztany jadalne można przygotowywać na wiele sposobów i wykorzystywać w różnych potrawach, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Najprostszym sposobem jest ich upieczenie lub ugotowanie i zjedzenie w tej formie. Można je zmielić i zrobić z nich słodki krem lub kasztanki, takie jak tutaj.
Można podawać z wieprzowiną lub faszerować nimi drób, jak np. tutaj.


Dzisiaj proponuję wam szybki, smaczny deser w postaci kremu z kasztanów. Jeżeli dysponujecie gotowanymi kasztanami, dostępnymi w handlu to będzie to zaledwie kilka minut.
W przypadku kasztanów świeżych trzeba je wcześniej ugotować lub opiec i obrać ze skorupki.




Składniki:
  • 350g ugotowanych kasztanów
  • 100g cukru
  • 500ml mleka
  • ziarenka z ½ laski wanilii
Mleko zagotować z cukrem i wanilią. Kasztany pokroić i dorzucić do mleka.
Gotować wszystko na małym ogniu, aż mleko zgęstnieje. Zmiksować na gładką masę. Podawać po schłodzeniu.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print