niedziela, 19 lutego 2017

Bitki wołowe w sosie warzywnym

Lubię smak wołowiny, a jedyne zastrzeżenie mam do czasu jej gotowania. Wołowina wymaga, bowiem długiego czasu duszenia, od godziny do nawet trzech godzin. Dusimy je zawsze na bardzo małym ogniu i pod przykryciem.


Do przygotowania poniższych bitek użyłam mięsa z udźca. Podałam z duszonymi warzywami i ziemniakami, lecz można podawać też z różnymi kaszami.
Danie jest pracochłonne, lecz smak wynagradza wysiłek włożony w jej przygotowanie.


Składniki:
  • 1kg mięsa wołowego bez kości
  • 500ml bulionu (może być z kostki)
  • Mąka pszenna
  • 3 łyżki oliwy
  • Sól
  • Pieprz

Mięso opłukać i podzielić na pojedyncze kotlety. Każdy z nich delikatnie zbić, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na oliwie, przez 5 minut z każdej strony. Następnie przełożyć do garnka, podlać bulionem i dusić do miękkości.

 
 


Składniki jarzynki:
  • 2 średnie marchewki
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • Sól

Marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce. Podobnie postąpić z selerem Cebule obrać, pokroić i podsmażyć na maśle. Do cebuli dodać marchewkę z selerem, całość posolić, dodać kilka łyżek wody i dusić do miękkości.

 
 

Mięso wyłożyć na półmisek, obłożyć warzywami i polać wytworzonym sosem. Podawać na gorąco z dodatkiem ziemniaków.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print