piątek, 6 stycznia 2017

Zupa ogórkowa

Zapomniana, niedoceniana, uboga krewna innych zup, chyba tylko takimi epitetami można ja określić. Chodzi oczywiście o zupę ogórkową z kiszonych ogórków. Zupę, którą pamiętam z rodzinnego domu, a o której zapomniałam przez lata.


Przypuszczam, że u was jest podobnie. Nie jest to, bowiem zupa efektywna, kolorowa, ani powalająca smakiem. Jest jednak na pewno zdrowa, rozgrzewająca, a dla lubiących kwaśne smaki, również smaczna.



 
Składniki:
  • 2 litry bulionu
  • 400g kiszonych ogórków
  • 1 szklanka soku spod ogórków
  • 150g makaronu ryżowego
  • 2 marchewki
  • Kawałek selera
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 200ml śmietany
  • Sól
  • pieprz

Marchewkę ścieramy na tarce, podobnie jak seler. Warzywa gotujemy w bulionie. Ogórki ścieramy na tarce.


Starte ogórki odciskamy i dodajemy do bulionu. Dosypujemy suchy makaron i gotujemy przez kwadrans. Masło topimy, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, do której dolewamy śmietanę, cały czas mieszając. Biały sos dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilę gotujemy. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię domową, kwaśną ogórkową z kiszonych ogórków. Tylku nas w domu zamiast makaronu dodajemy ziemniaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w domu podawało się z ryżem, jednak zdecydowałam się ją zrobić z makaronem i wyszła niezła :)

      Usuń

Print