środa, 25 stycznia 2017

Udka z kurczaka w musztardzie z pieczonymi ziemniaczkami

Jeśli jemy mięso to lepiej wybierać drobiowe. Mięso drobiowe jest, bowiem chude, delikatne, bogate w białko i lekko strawne. Możemy je gotować, dusić, smażyć i piec.


Do pieczenia najlepiej nadają się udka, bowiem skórka, którą są pokryte chroni mięso przed wysuszeniem. Mięso przed pieczeniem dobrze jest zamarynować lub natrzeć przyprawami.




Można tez natrzeć musztardą, tak jak w poniższym przepisie Gwarantuje to dodatkową ochronę mięsa i lepszy smak mięsa.

Składniki kurczaka:
  • 4 udka z kurczaka
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • Mieszanka ziół prowansalskich


Udka nasmarować marynatą, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyłożyć na blachę do pieczenia, wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec przez 40- 45 minut.

 

Dobrym dodatkiem do kurczaka są ziemniaczki pieczone w piekarniku. Mogą być przygotowywane równocześnie.

Składniki ziemniaczków:
  • 1,5 kg ziemniaczków małych
  • oliwa
  • pieprz
  • sól czosnkowa
  • oregano
  • papryka

Ziemniaki myjemy dokładnie. Obieranie skórki jest niepotrzebne.


Wlewamy kilka łyżek oliwy i dokładnie smarujemy nią ziemniaki. Posypujemy przyprawami i dokładnie wcieramy je rękoma.


Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i ziemniaki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około godziny.

 

Całość podajemy z sosami lub warzywami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print