wtorek, 3 stycznia 2017

Spaghetti z sosem warzywnym

Spaghetti to danie dla leniwych lub zapracowanych. Przygotowuje się go szybko i nie jest zbyt skomplikowane. Może być proste, jedynie z oliwą, czosnkiem i parmezanem, jak też skomplikowanym, a nawet wykwintnym posiłkiem.


Wszystko zależy od sosu. A sosy do spaghetti bywają różne: warzywne, mięsne, serowe, mieszane, z dodatkiem ziół, oliwy i pomidorów. Do wyboru i koloru.
Mój dzisiejszy sos jest prosty, jarzynowo – pomidorowy z dodatkiem aromatycznego tymianku.




Składniki:
  • 2 zielone papryki
  • 1 marchewka
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • ½ strączka chili
  • ½ łyżeczki oregano suszonego
  • ½ łyżeczki tymianku świeżego
  • Oliwa
  • Sól
  • Cukier
  • Pieprz
  • Papryka słodka w proszku

Paprykę myjemy, czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy na małe kawałki. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Cebule oczyścić i pokroić w pół plasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej warzywa.


Następnie dodajemy pomidory w puszce, posiekany strączek chili, zioła oraz przyprawy bez czosnku i tymianku) i dusimy na małym ogniu około 20 minut.


Następnie dodajemy świeży tymianek oraz wyciśnięty czosnek i całość dusimy jeszcze z 5 minut.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gorce wykładamy na talerze i polewamy sosem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print