poniedziałek, 9 stycznia 2017

Śledzie po kaszubsku na leniwo

Śledzie po kaszubsku to śledzie zamarynowane w aromatycznej zalewie z dodatkiem warzyw. Dodatkiem najczęściej jest cebula duszona w sosie pomidorowej, lecz spokojnie można dodać również inne dodatki, jak marchewka, papryka czy śliwki.


U mnie największym problemem okazało się, jak zwykle znalezienie świeżych śledzi, dlatego też wykorzystałam do przepisu gotowe śledzie marynowane.
Taki też sposób przygotowania podaję poniżej.



Składniki:
  • 2 słoiki marynowanych płatów śledziowych
  • 3 duże cebule
  • 1 duża papryka
  • ½ łyżeczki ziaren gorczycy białej
  • 3 łyżki octu winnego
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 5 łyżek oleju do smażenia
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 szklanka sosu pomidorowego
  • Sól


Filety śledziowe odcedzamy z zalewy i kroimy na kawałki.


Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w plasterki paprykę i cebulę, które dusimy przez kilka minut. Do cebuli z papryką dodajemy gorczycę, liście laurowe, ziele angielskie i  koncentrat pomidorowy. Chwilę dusimy razem, a potem podlewamy sosem pomidorowym, dolewamy octu i przyprawiamy przyprawami: cukrem, słodką papryką, pieprzem i szczyptą soli. Zagotowujemy, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.






Śledzie i masę warzywną układamy naprzemiennie w salaterce lub w słoiku i szczelnie zamykamy. Odstawiamy w chłodne miejsce np. do lodówki na przynajmniej dobę, aby smaki się przegryzły. Podajemy z pieczywem.



 

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię śledzie po kaszubsku, a to ciekawa propozycja ich przygotowania :)

    OdpowiedzUsuń

Print