czwartek, 12 stycznia 2017

Owoce w cieście naleśnikowym

Owoce smażone w cieście to propozycja na ciepły podwieczorek lub kolację. Smażyć można różne owoce: jabłka, gruszki, banany, ananas, śliwki i inne. Ja ograniczyłam się do dwóch rodzajów:
jabłek i ananasa z puszki.


Usmażyłam je w cieście naleśnikowym, w którym mleko zastąpiłam śmietaną. Jeżeli wolicie możecie pozostać przy mleku lub zastąpić je maślanką, a nawet wodą mineralną lub piwem.




Jednak do słodkich owoców bardzo pasuje śmietanka. Oczywiście ciasto naleśnikowe to nie jedyne ciasto, w którym możemy smażyć owoce. Z powodzeniem możemy zastąpić je drożdżowym lub biszkoptowym.
Wszystko zależy od wasze inwencji oraz upodobań. Poniżej jedna z opcji, czyli jabłka i ananasy w cieście naleśnikowym ze śmietanki.

Składniki ciasta:
  • 250ml śmietany
  • 150g mąki
  • 30g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oliwy

Dodatkowo:
  • Kilka jabłek
  • Puszka ananasa w plastrach

Na początek przygotowujemy ciasto. W tym celu ucieramy żółtka z cukrem i mieszamy ze śmietaną. Dodajemy mąkę i oliwę. Na koniec ubijamy białka i delikatnie mieszamy z pozostała masą. Ciasto odstawiamy i przygotowujemy owoce.


Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Ananasy osączamy z zalewy i otaczamy w mące, a następnie zanurzamy w cieście i smażymy z obu stron na rumiano. Podobnie plastry jabłka, otaczamy w mące, a następnie zanurzamy w cieście i smażymy na rumiano, z obu stron.


Owoce osączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy ciepłe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print