niedziela, 29 stycznia 2017

Gulasz wołowy z warzywami

Gulasz wołowy to potrawa, która gości na stołach wielu z was. Każdy też ma swoje preferencje smakowe i przyrządza go na swój sposób. Zwykle przygotowując gulasz preferuję mięso wieprzowe, gdyż szybciej się gotuje. Tym razem zdecydowałam się na wołowinę, lecz nie byłabym sobą, gdybym wszystkiego w klasycznym przepisie nie pozmieniała.


Tak, więc, nie oczekujcie klasycznej węgierskiej potrawy, lecz mocno warzywną wariację na temat gulaszu.

Przepis jest prosty, nie wymaga skomplikowanych urządzeń, wymyślnych produktów, ani wiele czasu. Poza kilkunastoma minutami na przygotowanie składników, reszta to już tylko obróbka cieplna. Mięso wołowe wymaga długiego czasu duszenia. Jednak 1,5 do 2 godzin powinno wystarczyć nawet dla starego wołu ;)





Składniki:
  • 1 kg mięsa wołowego
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu wołowego
  • 3 zielone papryki
  • 250g pieczarek
  • 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • mąka
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz


Mięso kroimy w kostkę. U mnie 1 centymetrowa. Oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do dużego garnka.

 

Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Dodajemy do mięsa.


Paprykę czyścimy z gniazd nasiennych, myjemy, kroimy w półplasterki i również dodajemy do garnka z mięsem. Smażymy razem. Jeżeli jest za mało oleju to możemy dolać trochę.


Pieczarki czyścimy, kroimy w półplasterki i również dodajemy do garnka. Przesmażamy wszystko razem.


Następnie wlewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek i papryki, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości mięsa, ci jakiś czas mieszając. Kiedy mięso jest miękkie, co u mnie miało miejsce po godzinie, wówczas doprawiamy gulasz pieprzem i solą do smaku.
Niekiedy potrzeba 2 godzin lub więcej czasu, w zależności od rodzaju mięsa i stopnia jego rozdrobnienia.
Gulasz podajemy z pieczywem, kaszą lub ziemniakami, zależnie od naszych upodobań oraz z surówką lub innymi warzywnymi dodatkami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print