piątek, 20 stycznia 2017

Fasola duszona z pulpetami

Jest to propozycja dania jednogarnkowego, w wersji zimowej. Jak wiadomo dania w jednym garnku oszczędzają czas oraz przede wszystkim ilość użytych naczyń. Poza tym często, dzięki użytym składnikom są pełnowartościowym posiłkiem.


Tak jest tez w poniższym daniu, gdzie spotyka się obok siebie mięso, warzywa strączkowe oraz świeże. Smakuje wyśmienicie, robi się je dość szybko i jest na tyle kolorowe, by nikt nie przeszedł obok obojętnie.




 

Składniki:
  • 300g mięsa mielonego mieszanego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 500g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  •  Zielona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerstwa bułka
  • 150ml śmietany
  • 1 jajko
  • Olej
  • Chili
  • Sól
  • Pieprz

Na początek przygotowujemy pulpety. Mięso mieszamy z jajkiem, rozgniecionym czosnkiem oraz namoczoną i odciśniętą bułką. Dodajemy soli i pieprzu, mieszamy i formujemy małe kulki.


Pulpeciki smażymy na rozgrzanym oleju.


Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i smażymy na oleju. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i dodajemy do ziemniaków. Smażymy razem.


Paprykę czyścimy z nasion, myjemy, kroimy na kawałki i smażymy na odrobinie oleju. Do papryki dodajemy krojone pomidory, potem obie fasole (odsączone z zalewy!) i dusimy razem.






Do garnka dodajemy ziemniaki z cebulą oraz pulpety. Przyprawiamy chili, solą i pieprzem. Dusimy 15 – 20 minut. W razie potrzeby uzupełniamy wodą lub bulionem. Pod koniec duszenia odlewamy trochę sosu i mieszamy ze śmietaną. Wlewamy do garnka.


Podajemy na ciepło z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print