czwartek, 22 grudnia 2016

Śledzie w śmietanie z cebulką i jabłkami

Śledzie w każdej formie to obowiązkowy element świątecznego stołu, przynajmniej u mnie w domu. Tak więc śledzie w occie, w oleju, po kaszubsku w majonezie czy śmietanie muszą znaleźć swoje miejsce. Bez śledzi nie ma Wigilii.


Tu gdzie mieszkam nie zawsze mam możliwość dostania świeżych śledzi. Jednak z kupowanych w słoiku, też można przygotować smaczne danie, czego przykładem jest poniższy przepis.

Śledzie wykonane w ten sposób są nie tyko smaczne, lecz również szybkie do przygotowania. Poza tym mają też tą zaletę, że można je przygotować na kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce nawet do siedmiu dni.

Składniki:
  • 500g śledzi w occie
  • 2 jabłka
  • 500g cebuli
  • 400ml śmietany
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • cukier
  • pieprz

Jabłka obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać je ze śmietaną. Cebule pokroić w półplasterki, posypać solą i cukrem, wymieszać i odstawić na kilka minut.
Śledzie osączyć z zalewy i pokroić na kawałki. Połączyć z cebulą i zalać śmietaną.
Wszystko wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin. Podawać z pieczywem lub ziemniaczkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print