wtorek, 13 grudnia 2016

Seromakowiec doskonały

Nie boję się nazwać tego ciasta doskonałym i to z kilku powodów. Przede wszystkim jest to ciasto bardzo smaczne, po drugie ładnie się prezentuje, po trzecie jest połączeniem dwóch tradycyjnych, bożonarodzeniowych smaków: sernika i makowca.


Kolejną jego cechą jest to, że jest ciastem prostym i szybkim w przygotowaniu, bowiem do jego zrobienia można wykorzystać gotową masę makową z puszki.



Na koniec jego zaletą jest to, że można go przygotować nawet na kilka dni wcześniej, gdyż długo zachowuje świeżość i pozostaje wilgotny.
Ciasto składa się z kilku warstw: ciasta kruchego na spodzie, masy makowej oraz masy serowej na górze. Chętni mogą całość polać dodatkowo polewą czekoladową z wierzchu. Ja odpuściłam to sobie, w myśl zasady, że nie będę dodawać pustych kalorii ;)

Ciasto kruche:

  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 2 Żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • Szczypta soli

Do przesianej mąki dodajemy kawałki mocno schłodzonego masła, oraz żółtka lub całe jajka i szczyptę soli. Masło możemy zetrzeć na tarce, wówczas łatwiej wyrobimy ciasto.
Szybko zagniatamy ciasto, aby powstała gładka masa, którą owijamy w folię i schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut (lepiej dłużej, niż krócej), aby dało się łatwiej wałkować i formować. Schłodzone ciasto odwijamy z folii, rozwałkujemy na grubość kilku milimetrów i rozkładamy go na blaszce. Spód podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.




Masa makowa:
  • 900 g gotowej masy makowej z puszki
  • 3 jajka
  • 100 g mielonych migdałów
  • 70 g kokosu
  • 1 budyń waniliowy w proszku

Masę makową dokładnie mieszamy z jajkami, kokosem, mielonymi migdałami i budyniem. Masę wykładamy na podpieczony spód kruchy i przygotowujemy masę serową.





Masa serowa:
  • 1kg twarogu
  • 6 jajek
  • 300g cukru pudru
  • 60g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka skrobi (ziemniaczana lub kukurydziana)
  • 50ml mocnego alkoholu (dowolnego: wódka, rum, spirytus a nawet koniak)

Ser mielimy. Miękkie masło ucieramy mikserem i nie przerywając ucierania dodajemy kolejno żółtka (po jednym) cukier puder i waniliowy, alkohol oraz skrobię. Białka ubijamy i dodajemy do masy. Nie miksujemy już, lecz delikatnie mieszamy ze sobą do połączenia składników. Masę wlewamy ma masę makową.



Ciasto wsuwamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. Jeżeli masa serowa za szybko się przyrumieni można przed końcem otworzyć piekarnik i nakryć go folią aluminiową. Po upieczeniu zostawić seromakowiec w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, przez co najmniej 30 minut.


Ciasta nie należy kroić zaraz po upieczeniu, najlepiej po ostudzeniu wstawić ciasto na całą noc do lodówki, po czym można je dzielić.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print