środa, 28 grudnia 2016

Domowy ajerkoniak

Przed świętami uległam namowom rodziny i przygotowałam domowy ajerkoniak. Nie jest to przepis, jaki obowiązuje w mojej rodzinie, gdyż tamten wymaga i czasu i więcej zachodu.


Jeżeli szukasz pomysłu na szybką i smaczną nalewkę to ten przepis będzie, jak znalazł. Minimalna liczba składników, łatwość i szybkość przygotowania, to jego zalety.

Ajerkoniak jest gotowy do spożycia niemal od razu, jednak lepiej odstawić go na kilka dni, by się „przegryzł”.



Składniki:
  • 6 żółtek
  • Szklanka cukru
  • Pół szklanki cukru pudru
  • 375ml skondensowanego mleka
  • 350ml wódki




Żółtka z cukrem zmiksować na jednolitą puszysta masę. Dosypać cukier puder. Do masy żółtkowej dolewać powoli mleko skondensowane nie przestając miksować. Następnie powoli, po łyżeczce wlewać wódkę, nie przestając miksować.
Gotową przelać do butelki lub karafki i odstawić na trzy dni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print