piątek, 2 grudnia 2016

Bułki śniadaniowe z czarnuszką

Wczorajszym popołudniem okazało się, że nie ma pieczywa, ani żadnej możliwości zakupu. Nie pozostało, więc nic innego, jak samodzielne przygotowanie ich w domu. Zwykle do pieczenia bułeczek używam świeżych drożdży, lecz tych również nie miałam.


Pozostała improwizacja. Użyłam, więc minimum składników: mąki, trochę mleka, opakowanie jogurtu i opakowanie suszonych drożdży. Dobrze, że było ciepło na tyle, że nawet suszone drożdże sobie poradziły.






Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 8g drożdży suchych
  • 200 g jogurtu (najlepiej gęstego)
  • ½ szklanki mleka
  • 100 g  miękkiego masła
  • 1 jajko do posmarowania
  • nasiona czarnuszki do posypania

Wszystkie składniki zagnieść i postawić do wyrośnięcia na godzinę.  Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie formować bułki i umieszczać je na blasze w pewnej odległości od siebie, bo jeszcze urosną. Pozostawić w ciepłym miejscu na kolejne pół godziny. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Tuż przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec 20 minut, do pierwszego zarumienienia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print