wtorek, 22 listopada 2016

Trójkąty z ciasta francuskiego nadziewane pieczarkami i boczkiem

Trójkąciki z ciasta francuskiego to szybka i smaczna przekąska, odpowiednia zarówno na zimowe wieczory w domu, jak i na przyjęcia np. Andrzejkowe czy Sylwestrowe.



Spokojnie można je potraktować też, jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Nie są pracochłonne, a bardzo smaczne. Po odjęciu z farszu boczku i podaniu ich z barszczem, mogą zaistnieć nawet na wigilijnym stole.





Składniki na 24 trójkąty:
  • 800g ciasta francuskiego mrożonego
  • 6 plasterków rolady boczkowej
  • 400g pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła ziołowego
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 jajko

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Boczek również pokroić i razem z cebulą przysmażyć na patelni. Pieczarki umyć i posiekać. Dodać do boczku z cebulą, przyprawić do smaku i smażyć dalej razem. Następnie dodać masło, a jak się rozpuści to również koncentrat pomidorowy Dusić do odparowania płynu.
Ciasto wcześniej rozmrozić, rozwałkować na grubość 2 milimetrów i pokroić w kwadraty. Na każdym kwadracie kłaść po łyżce przestudzonego farszu, składać po przekątnej i zlepiać dociskając brzegi widelcem.
Układać na blachy wyłożone papierem do pieczenia, ponakłuwać i smarować o wierzchy rozbełtanym jajkiem.
Wkładać do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 20-25 minut. Można podawać na ciepłe, lecz smakować będą nawet kolejnego dnia, szczególnie w towarzystwie kubka czerwonego barszczu.
Smacznego!









2 komentarze:

  1. Taka szybsza wersja pasztecików, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fakt, robi się je dość szybko. Na pewno szybciej niż paszteciki ;) Pozdrawiam i dzięki za miłe słowo :)

    OdpowiedzUsuń

Print