piątek, 4 listopada 2016

Tarta gruszkowa z roquefortem

Roquefort jest typowym przedstawicielem tzw. serów niebieskich. Jego nazwa pochodzi od nazwy wioski Roquefort we Francji, w której wytwarza się go od wieków.


Roquefort to ser twardy, lekko kruchy, poprzecinany niebiesko-zielonymi żyłkami. Wytwarzany jest z mleka owczego. Stosuje się go jako farsz do warzyw, do zup czy jako element nadzienia np. w tarcie.

Oczywiście można go z powodzeniem jeść jako samodzielny osiłek w towarzystwie owoców i orzechów. Nie każdemu może odpowiadać jego specyficzny smak i zapach, ja jednak jestem jego wielbicielką. Dlatego też namawiam was gorąco do wypróbowania poniższego przepisu, dla koneserów oraz odważnych amatorów :)




Składniki:
  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła
  • Sól
  • Pieprz
  • 4 gruszki
  • 3 jajka
  • 250ml śmietany
  • 300g sera roquefort (lub inny niebieski np. rokpol)
  • 1 kieliszek koniaku




Z mąki, masła, soli i połowy szklanki letniej wody zagniatamy ciasto, które owijamy folią i wkładamy na pół godziny do lodówki. Potem wyciągamy, wałkujemy i wylepiamy nim formę do
tarty. Nakłuwamy po wierzchu widelcem (by uniknąć pęcherzy) wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy nasionami strączkowych (by boki nie opadały)
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy 20 minut.



W międzyczasie przygotowujemy farsz. Umyte gruszki obieramy i kroimy w plasterki. Ser kruszymy. Jajka ubijamy ze śmietaną, dolewamy alkohol oraz dodajemy przyprawy.


Na podpieczony spód układamy gruszki, posypujemy całość serem i zalewamy masą jajeczno-śmietanową.


Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20 minut.


Możemy podawać jako przekąskę lub samodzielne danie z dodatkiem sałaty.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print