niedziela, 13 listopada 2016

Surówka z selerem w roli głównej

Sałatki i surówki jesienną i zimową porą nabierają specjalnego znaczenia dla naszego zdrowia, kondycji i dobrego samopoczucia. Skutecznie uzupełniają niedobory witamin i składników mineralnych.


Jest to argument za tym, aby nie rezygnować z nich o tej trudnej porze roku. Wykorzystywać powinniśmy warzywa sezonowe, które o tej porze są najwartościowsze i nawet taki nijaki seler potrafi zostać prawdziwą ozdobą stołu.




Składniki:

  • 1 średni korzeń selera
  • 2 kwaskowe jabłka
  • sok z cytryny
  • 50g łuskanych orzechów włoskich + kilka ołówek do przybrania
  • 150ml majonezu
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Seler opłukać, obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Całość posypać cukrem i skropić cytryną, aby nie ściemniało. Zieloną pietruszkę posiekać, zaś orzech stłuc tłuczkiem do mięsa. Oba składniki dodać do selera z jabłkami.


Posolić, dodać pieprzu i majonezu oraz dokładnie wymieszać. Przybrać połówkami orzechów i zieloną pietruszką.
Przed podaniem dobrze jest sałatkę schłodzić w lodówce.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print