środa, 2 listopada 2016

Sałatka z kaszy jęczmiennej i śliwek

O zaletach śliwek nie trzeba nikogo specjalnie przekonywać. Zawierają one prawie tyle samo pektyn, co jabłka, a poza tym całkiem sporo witaminy A oraz witamin z grupy B. Najważniejszą zaletą śliwek jest to, że są one zasadotwórcze, a jedzone z potrawami mięsnymi, mącznymi lub słodkimi neutralizują nadmiar kwasów trawiennych.


Nie zapominajmy jednak o ich smaku. Chyba większość pamięta zapach ciasta ze śliwkami, jako nieodłączny element jesiennego stołu.
Dlaczego, więc nie wykorzystać śliwek do przygotowania smacznej, pożywnej, jesiennej sałatki?
Przepis poniżej.



Składniki:
  • 150g drobnej kaszy jęczmiennej
  • 350g śliwek
  • 1 zielona papryka
  • 2 łyżki zielonej pietruszki

Sos:
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • łagodna papryka


Kaszę ugotować na sypko i odstawić do wystudzenia. Paprykę pokroić w paseczki. Śliwki umyć, przekroić, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Natkę umyć i posiekać.


Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.




Składniki sosu wymieszać ze sobą i doprawić do smaku.


Gotowym sosem polać sałatkę i dobrze wymieszać. Podawać od razu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print