niedziela, 27 listopada 2016

Pieczarki nadziewane serem bleu

Nadziewane grzyby należą do moich ulubionych przekąsek, dlatego często pojawiają się na moim blogu. Najczęściej są to pieczarki, lecz również portobello.


Pieczarki można faszerować zarówno jarskimi, jak i mięsnymi dodatkami. Przykłady możecie znaleźć tutaj.
Dzisiaj chciałam wam zaproponować pieczarki nadziewane niebieskim serem oraz orzechami włoskimi.
Idealna przekąska na domowe przyjęcie.




Składniki:
  • 500g dużych pieczarek (u mnie 10 sztuk)
  • 200g miękkiego sera Canzona Donablu
  • 100g orzechów włoskich
  • 1 cebula
  • 1 łyżka posiekanego zielonego koperku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Masło
  • Pieprz

Pieczarki oczyścić.


Kapelusze pozostawić, zad ogonki pokroić i razem z obraną i pokrojoną cebulą usmażyć na maśle.


Odstawić do przestudzenia. Następnie wymieszać z pokruszonym serem oraz z większą częścią pokruszonych orzechów. Dodać pieprz oraz koperek i wymieszać na jednolitą masę.





Pieczarkowe kapelusze napełnić przygotowaną masą, z wierzchu posypać bułką tartą wymieszaną z pokruszonymi orzechami i wszystko ułożyć w nasmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu.






Na każdej pieczarce można dodatkowo pozostawić wiórek masła.



Zapiekać w temperaturze 190 stopni przez 25 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print