wtorek, 8 listopada 2016

Ciasteczka z pestkami

Pestki i nasiona, jak udowodniły badania mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, a co za tym idzie i na nasze samopoczucie. Dobroczynny moc pestek ma związek z występowaniem w nich fitosteroli oraz kwasów tłuszczowych – omega3.


Najlepiej je spożywać w postaci surowej, lecz nie tylko jako przekąska. Z powodzeniem można je wkomponowywać w posiłki, dodawać do koktajli lub piec w chlebie lub w ciasteczkach.



Składniki:
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 2/3 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki otrąb owsianych
  • 1/3 szklanki pestek słonecznika
  • 1/3 szklanki pestek dyni
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki sezamu
  • ½ szklanki cukru
  • 250g masła
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody

Nasiona prażymy na suchej patelni, przez 2-3 minuty często nią potrząsając.


Miękkie masło miksujemy z cukrem i sodą. Dodajemy płatki i przestudzone pestki. Na koniec dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto.



Lepimy małe kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez kwadrans.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print