niedziela, 9 października 2016

Szybka tarta francuska z jabłkami

Propozycja na szybki niedzielny deser, który przygotowuje się w kilka chwil. Wystarczy posiadać gotowe ciasto francuskie, kilka jabłek, odrobinę cukru i dżemu, by wyczarować smaczne ciasto.





Składniki:

  • 500g ciasta francuskiego
  • 3 średnie jabłka
  • ½ słoika dżemu morelowego
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki wody

Ciasto francuskie rozmrażamy i układamy na płaskiej blasze, zawijając jego brzegi lekko do góry.


Jabłka wydrążamy, obieramy i kroimy w półplasterki. Układamy "dachówkowo" na cieście.



Całość wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 20 minut.


W czasie, gdy ciasto się piecze przygotowujemy polewę. Pół szklanki cukru przyrumieniamy i łączymy z połowa szklanki wody oraz dżemem. Chwilę gotujemy na małym ogniu.




Gotową polewą smarujemy ciasto i pozostawiamy by zastygło.


Kroimy w kwadraty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print