środa, 5 października 2016

Sałatka ziemniaczano-buraczana

Typowo jesienna sałatka, bardzo pożywna, a zarazem smaczna. Może stanowić przystawkę, samodzielne danie obiadowe lub dodatek do mięs.


Nie jest trudna do przygotowania, lecz nieco pracochłonna. Jednak jest na tyle smaczna, że warto ją przygotować.





Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 buraki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 mała cebula
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • Zielona pietruszka (do posypania)

Sos majonezowy:
  • Mały słoiczek majonezu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypta oregano

Buraczki wyszorować, opłukać, ugotować w osolonym wrzątku, przestudzić i obrać.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie przestudzić i również obrać.
Zielony groszek ugotować w małej ilości lekko osolonego i pocukrzonego wrzątku.


Buraczki kroimy w kostkę, posypujemy cukrem, skrapiamy octem, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulkę, mieszamy i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.


Ugotowane i obrane ziemniaki, także pokroić w kostkę.


Jajka obieramy, kroimy i dodajemy do pozostałych warzyw. Mieszamy.


Przygotowujemy sos majonezowy łącząc jego składniki ze sobą i gotowym polewamy sałatkę.


Na koniec posypujemy ją posiekaną zieloną pietruszką i ewentualnie schładzamy.


Życzę smacznego!

1 komentarz:

Print