niedziela, 23 października 2016

Roladki z piersi kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami

Mięso z kurczaka wykorzystuję często w kuchni, gdyż jest smaczne, zdrowsze od mięsa czerwonego oraz nie wymaga długiej obróbki cieplnej. Ponadto daje wiele możliwości zagospodarowania.


Pieczenie, gotowanie czy duszenie, roladki, kotlety czy potrawka, wybór należy tylko do ciebie.
Dzisiaj zdecydowałam się na roladki, zapiekane w piekarniku pod pierzynką z sosu pomidorowego.
Danie lekko pracochłonne, lecz równocześnie idealne na przyjęcie lub uroczysty obiad.



Składniki: (dla 6 osób)
6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka
6 łyżeczek posiekanych suszonych pomidorów
6 łyżeczek posiekanych ciemnych oliwek
6 łyżeczek pokrojonego żółtego sera
6 łyżeczek pokrojonego bekonu
Oregano

Składniki sosu:
4 pomidory
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
Oregano
Sól
Pieprz
Cukier
3 łyżki oliwy


Filety myjemy, rozbijamy cienko na kotlety, solimy oraz posypujemy pieprzem z obu stron.



Przygotowujemy składniki nadzienia, krojąc wszystko na kawałki.


Na każdym filecie układamy po łyżeczce sera, bekonu, oliwek i suszonych pomidorów. Posypujemy oregano i zwijamy roladki. Spinamy wykałaczką i układamy w naczyniu do zapiekania.




Przygotowujemy sos.
Pomidory parzymy, obieramy i drobno kroimy. Cebulę kroimy w pół plasterki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę, aż będzie szklista. Pod koniec smażenia dorzucamy czosnek, zaś o chwili pokrojone pomidory. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i cukrem. Ilość według uznania. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy dopływ ciepła i gotujemy przez około 5 minut.


Gotowym sosem polewamy roladki z kurczaka.


Naczynie z kurczakami stawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40 minut w 200 stopniach.
Podajemy z dodatkiem warzyw lub zieloną sałatą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print