niedziela, 2 października 2016

Pieczona szynka


Pieczone mięsa mogą stanowić zarówno uzupełnienie obiadu, także takiego bardziej uroczystego, jak też mogą stanowić część zimnego bufetu. 


Wszystko zależy od sposobu przygotowania i podania. Szynka pieczona należy do takiej właśnie kategorii mięs.
Można ją podać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu, lub po przestudzeniu pokroić na cieńsze plasterki, którymi można obłożyć pieczywo.




Składniki:
  • 2 kg szynki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki octu winnego
  • 250 ml białego, wytrawnego wina
  • pieprz
  • sól
  • oregano

Mięso myjemy, suszymy i skrapiamy octem. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i mieszamy z solą, pieprzem, oregano, olejem i sokiem z cytryny. Uzyskaną masą nacieramy mięso, przykrywamy i pozostawiamy w lodówce na noc.
Następnego dnia mięso podlewamy winem i pozostawiamy nadal w lodówce, na co najmniej 1-2 godziny, kilkakrotnie w tym czasie je obracając.


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim mięso przez 2 godziny pod przykryciem. Potem odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 30-40 minut. Podczas pieczenia kilkakrotnie podlewamy mięso wytworzonym sosem.
Przed podaniem kroimy w plastry. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print