piątek, 28 października 2016

Kotlet a la Pożarski

Kotlet pożarski, zwany też kotletem Pożarskiego to panierowany kotlet z mięsa kurzego. Potrawa pochodzi z kuchni rosyjskiej i datuje się na XIX wiek. Według podania przyrządził go karczmarz Pożarski, u którego zatrzymał się car Mikołaj I.


Pierwotnie przyrządzany był z rozbitej piersi kurzej, uformowanej na kształt udka kurczęcia, z włożoną w środek kostką.
Później zaczęto przygotowywać je z siekanego lub mielonego mięsa kurzego.




Składniki:
  • ½ kg piersi z kury
  • 2 czerstwe bułki
  • Pół szklanki mleka
  • 8 łyżek masła
  • Jajko
  • Żółtko
  • 5 łyżek tartej bułki
  • Sól
  • Pieprz

Piersi z kurczaka mielimy dwukrotnie w maszynce lub ewentualnie drobno siekamy. Bułki moczymy w mleku, a miękkie dobrze odciskamy i dodajemy do mięsa podczas drugiego mielenia. Mięso mieszamy z żółtkami, stopionym i przestudzonym masłem oraz przyprawami. Białka ubijamy i mieszamy z masa mięsną. Dokładnie wyrabiamy.



Z mięsa formujemy podłużne kotleciki o grubości do 2-3 cm i obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na sklarowanym maśle na jasnozłoty kolor z obu stron. Następnie podlewamy dwoma łyżkami gorącej wody, przykrywamy pokrywką i trzymamy na maleńkim ogniu przez kilka minut lub wstawiamy do ciepłego piekarnika i trzymamy przez kilka minut by „doszły”
Podajemy z dodatkami warzywnymi np.: z zielonym groszkiem, marchewką, kalafiorowym lub ziemniaczanym puree, z fasolką szparagową lub buraczkami ćwikłowymi.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Kocham takie tradycyjne kotleciki! https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Print