niedziela, 28 sierpnia 2016

Szaszłyki owocowe z grilla

Grill najczęściej kojarzy się z pieczonymi kiełbaskami, karkówką i innymi rodzajami mięs, a przecież na grillu można przygotować smaczne warzywa, ryby a nawet owoce.


Poniżej przykład na smaczne, owocowe szaszłyki, które mogą być smaczną alternatywą dla tłustych potraw z grilla. Ucieszą się z niej zwłaszcza dzieci oraz osoby dbające o linię.


 

Składniki:
  • 500g ananasa
  • 2 pomarańcze
  • 2 banany
  • 2 łyżki masła
  • ¼ filiżanki brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu

Ananasa obieramy i kroimy na małe kawałki. Podobnie postępujemy z pomarańczami. Banany również obieramy i kroimy na grubsze plasterki. Następnie kawałki owoców nabijamy na patyczki do szaszłyków.
W małym garnuszku rozgrzewamy masło, dodajemy cukier i sok cytrynowy i gotujemy na średnim ogniu, do chwili, aż cukier się rozpuści.
Szaszłyki maczamy w przygotowanym syropie i układamy na rozgrzanym grillu. Pieczemy 5-7 minut, aż nabiorą lekko karmelowego koloru.
Podajemy z jogurtem wymieszanym z miodem.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print