poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Bifteki z grilla z grzankami czosnkowymi i sosem tzatziki

Bifteki są tradycyjnym greckim daniem, mającym wiele wspólnego ze znanymi w kuchni polskiej kotletami mielonymi. Różnią się od nich jedynie formą przygotowania oraz rodzajem użytych przypraw.


Mielone bowiem najczęściej smażymy, zaś bifteki możemy również upiec w piekarniku lub opiec na grillu. I tą ostatnią formę zastosowałam w poniższym przepisie.




Gotowe biftekia podałam z grzankami czosnkowymi, również opiekanymi na ruszcie oraz z sosem tzatziki.

Składniki:
  • 500g mielonego mięsa wołowego  
  • 2 bułki namoczone w wodzie i odciśnięte
  • 1 posiekana cebula
  • 1 jajko
  • oliwa (40g oliwy na ½ kg mięsa)
    sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • kieliszek ouzo

Zmieloną wołowinę mieszamy z odciśniętymi bułkami, jajkiem, posiekaną cebulą i przyprawiamy. Dodajemy oliwę oraz ouzo. Wyrabiamy długo aby do masy dostało się dużo powietrza. Przykrywamy miskę z masą mięsną i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.


Z masy mięsnej formujemy okrągłe kotlety, które na grillu smażymy po 6 minut z każdej strony. Jeżeli wybierzemy piekarnikowy ruszt, wówczas pieczemy przez 6 do 8 minut z każdej strony.

Do upieczonych kotletów podajemy sos tzatziki oraz grzanki, które przygotowujemy następująco.


Składniki:
  • 1 podłużna bułka
  • pół szklanki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

Z oliwy i przypraw przygotowujemy sos. Bułkę kroimy na kromki, które zamaczamy w przygotowanym sosie, a następnie układamy na ruszcie grilla i opiekamy z dwóch stron.




Szybko, smacznie i prosto.



Smacznego życzę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print