czwartek, 7 lipca 2016

Potrawka warzywno-drobiowa

Lekkie, szybkie danie, idealnie zaspokajające głód w czasie ciepłych, letnich dni. Lekkostrawne i dostarczające wszystkich niezbędnych składników odżywczych, zaspokoi także wyrafinowane gusta.


W wersji zmodyfikowanej, można je przygotować o każdej porze roku, korzystając z mrożonych produktów.




 

Składniki: (dla 4 osób)

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 8 serc karczochów (mogą być świeże lub mrożone)
  • 1 filiżanka zielonego groszku
  • 2 marchewki
  • 4 świeże, zielone cebulki
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • ½ filiżanki oliwy
  • Sok z 1 cytryny
  • Sól
  • Pieprz

Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Na paru łyżkach oliwy smażymy pokrojonego kurczak, aż nabierze kolorków.


Pozostałą oliwę rozgrzewamy w garnku i wrzucamy do niej posiekaną cebulkę (wraz z zielonymi częściami) marchewki pokrojone w cienkie pasterki, pokrojone w kostkę ziemniaki, serca karczochów oraz zielony groszek.
Podsmażamy na ostrym ogniu przez chwilę, po czym zalewamy wodą, tak by lekko przykryła warzywa. Dodajemy przysmażone kawałki kurczaka oraz przyprawy i dusimy 20- 25 minut.


Pod koniec dodajemy posiekany koperek i sok z cytryny, po czym gotujemy jeszcze 2-3 minutki.
Podajemy na ciepło.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print