sobota, 2 lipca 2016

Musli śniadaniowe w trzech odsłonach

Musli to dobry pomysł na rozpoczęcie dnia. Wybierać możemy wśród wielu rodzajów płatków zbożowych, pszennych, kukurydzianych, owsianych, otrębów, wśród wielu nasion, wielu rodzajów owoców i innych dodatków, by uzyskać smaczne, pożywne i zdrowe danko na rozpoczęcie dnia.


Moje poniższe propozycje odpowiadają moim własnym upodobaniom, lecz zawsze możecie stworzyć własne kompozycje.




Musli orzechowe


Składniki dla 1 osoby:
  • 2 łyżki twarożku
  • 5 łyżek mleka
  • 3 łyżki płatków kukurydzianych pełnoziarnistych
  • Kilka orzechów włoskich
  • 2 łyżki suszonych owoców (jabłko, żurawina)
  • 1 łyżka miodu
  • Do dekoracji: plasterki jabłka i kiwi

Twarożek wymieszać z mlekiem i owocami suszonymi. Do salaterki wsypać płatki kukurydziane. Na wierzch wyłożyć twarożek, posypać posiekanymi orzechami i zalać miodem. Całość udekorować plasterkami jabłka i kiwi.




Musli z twarożkiem


Składniki dla 1 osoby:
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki twarożku
  • 1 łyżka miodu
  • Pomarańcza
  • Jabłko
  • Wiórka kokosowe

Płatki owsiane zalać mlekiem i wymieszać z twarożkiem. Ułożyć na dnie salaterki. Na wierzch poukładać plasterki jabłka, pomarańczy i kiwi. Zalać miodem i posypać wiórkami kokosowymi.





Musli owocowe


Składniki dla 1 osoby:

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżka miodu
  • ½ pomarańczy
  • ½ kiwi
  • 2 truskawki
  • 1 plaster ananasa
  • 1 łyżka soku z pomarańczy

Płatki zalać mlekiem. Owoc oczyścić i pokroić na cząstki. Na dnie salaterki wyłożyć płatki, na to ułożyć pokrojone owoce, zalać sokiem z pomarańczy wymieszanym z miodem.




Życzę smacznego dnia!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print