środa, 20 lipca 2016

Kremówka z malinami

Smaczne, proste i szybkie ciasto do przygotowania w pół godziny, nie licząc czasu potrzebnego na upieczenie oraz leżakowanie w lodówce. Szczególnie polecane na lato, kiedy można wykorzystać świeże owoce.


Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go zimą, wykorzystując w tym celu mrożonki.




 

Składniki:
  • 600g ciasta francuskiego (2 płaty)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 400ml śmietany 18%
  • 250ml śmietany 36%
  • 100g cukru
  • Sok z połowy cytryny
  • 6 płatków żelatyny
  • 500g malin

Ciasto ułożyć w dwóch, płaskich blachach, ponakłuwać i posypać cukrem pudrem i upiec w temp. 200 stopni przez 15-20 minut.


Śmietanę wymieszać z sokiem cytrynowym i cukrem. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Wstawić na kwadrans do lodówki, aby stężało.


Śmietanę kremówkę ubić i połączyć z kremem śmietanowym.


Maliny ułożyć na jednym z kawałków upieczonego ciasta i przykryć kremem. Przykryć drugim blatem i odstawić do lodówki, na co najmniej 2 godziny.



Przed podaniem posypać cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print