piątek, 24 czerwca 2016

Warzywne gofry


Dzieci chętnie zjadają wszelkie placuszki, racuszki i gofry. Jeżeli wzbogacimy je dodatkiem zdrowych warzyw, uzyskamy pożywne, zdrowe, a przy tym smaczne danie.


Dla malucha i dla starszaka :)


Składniki na 12 sztuk:


  • 125g masła
  • 250g mąki
  • 4 jajka
  • 250ml śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz
  • 100g zielonego groszku
  • 2 marchewki

Masło utrzeć, wbijając po jednym jajku. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę oraz sól i pieprz. Zmiksować na gładką masę.



Groszek (może być mrożony) sparzyć i odsączyć. Marchewki oczyścić, zetrzeć i razem z groszkiem dodać do ciasta.


Gofrownicę smarować niewielką ilością oleju i nakładać niewielką ilość na płytki. Rozsmarować i smażyć rumiane gofry.


Gofry smakują dobrze same, lecz można je podąć ze śmietaną, jogurtem lub warzywnym serkiem. Przepis na ten ostatni podam jutro ;)



1 komentarz:

Print