niedziela, 5 czerwca 2016

Klasyczny hamburger z wołowiny

Nie jestem zwolenniczką jedzenia typu fast food, jednak robię wyjątek dla tego typu szybkich dań przygotowywanych w domu.


Wzbogacam je wówczas dodatkiem warzyw, a zamiast ciężkich sosów staram się dodawać lekkie, na bazie jogurtu.
Niekiedy jednak robię wyjątek i na stole pojawia się fast food w klasycznej formie, jednak zawsze przygotowywany w domu.



Składniki hamburgerów:
  • 300g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 1 mała bułka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Dodatkowo:
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 4 liście sałaty
  • 2 średnie pomidory
  • Pieprz
  • Ketchup

Przygotowujemy hamburgery. Mięso mieszamy razem z namoczoną i odciśniętą bułką. Cebulę siekamy i podsmażamy. Przesmażoną dodajemy do mięsnej masy, która przyprawiamy według uznania. Dokładnie wyrabiamy i formujemy małe, płaskie hamburgery. Uformowane kotleciki smażymy na oliwie.
Cebule kroimy w pół plasterki i podsmażamy na oliwie. Doprawiamy na ostro. Pomidora kroimy na plasterki. Liście sałaty myjemy i dobrze suszymy.
Bułki podpiekamy w piekarniku, by były ciepłe i układamy kolejno: ketchup, liść sałaty, hamburgera, plasterki pomidora, przesmażoną cebulę.
Dodatkowo można uzupełnić całość jakimś sosem na bazie majonezu... ale to już wersja opcjonalna ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print