sobota, 18 czerwca 2016

Faszerowane bulwy kopru włoskiego

Koper włoski jest jedną z najstarszych rodzin przyprawowych oraz leczniczych. Znajduje też swoje zastosowanie w kuchni, głównie jako przyprawa, lecz również jako składnik sałatek czy zup.


Ja proponuję wykorzystać go w formie zapieczonej, nafaszerowanego mięsem mielonym.




 
Składniki:
  • 3 duże bulwy kopru włoskiego
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 filiżanka bulionu
  • 1 bułka kajzerka
  • 150 g sera gouda
  • 100g masła
  • Sok z cytryny
  • Sól


Koper umyć, odciąć zielone części i lekko nakroić nożem w okolicy korzeni. Następnie wrzucić do gotującej się, osolonej wody z dodatkiem cytryny i gotować pięć minut. Następnie oddzielić warstwy bulwy i pozostawić w wywarze na kolejne 5 minut. Wyjąć bulwy z wywaru, odsączyć i przekroić na połówki.


Odłożyć do nadziania sześć największych i najładniejszych połówek, zaś pozostałe drobno pokroić. W zimnej wodzie namoczyć bułkę, a następnie odcisnąć. Obrać i posiekać cebulę.
W misce wymieszać mięso, odciśniętą bułkę, posiekaną cebulę i pokrojony koper włoski.
Dodać jajko, sól, pieprz oraz starty na grubej tarce ser gouda.
Masę wymieszać i napełnić nią bulwy kopru włoskiego. Nadziane bulwy umieścić w nasmarowanym masłem naczyniu do zapiekania.


Zalać bulionem, pokroić kawałki masła na wierzch i wsunąć do nagrzanego piekarnika.
Piec 45 minut w temperaturze około 200 stopni.


Uwaga:
Jeżeli ktoś nie lubi lekko, anyżowego smaku, może nadziać farszem inne warzywa np. paprykę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print