czwartek, 5 maja 2016

Wiosenne ziemniaczki

Majowa pogoda za oknem skłania by dodać pożywieniu zarówno nieco zieleni, a przy tym i więcej zdrowia. Cóż, bowiem może być zdrowsze i zarazem smaczniejsze, niż świeże, aromatyczne zioła.


Z takim dodatkiem, nawet najprostsze dania zyskają na atrakcyjności. Do takich na pewno należą wiosenne ziemniaczki, będąc rodzajem ziemniaczanej sałatki.





Składniki:

  • 1kg małych ziemniaczków (najlepiej młodych)
  • 150g świeżych ziół (zielona pietruszka, koperek) posiekane
  • 2 łodygi świeżego selera, posiekane
  • 3 cebulki dymki, posiekane
  • 1 świeży ogórek
  • 4 ogórki konserwowe, posiekane
  • Sól
  • świeżo zmielony pieprz

Składniki sosu:
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka brązowego cukru

Ziemniaki myjemy i gotujemy wraz ze skórką. Gorące odcedzamy, lekko studzimy i przesypujemy do miski. Większe sztuki możemy przekroić na połówki. Do ziemniaków dodajemy posiekaną zieleninę i delikatnie mieszamy by się nie rozsypały.



Składniki sosu mieszamy ze sobą, aż do uzyskania konsystencji kremu, po czym polewamy nimi ziemniaki, delikatnie mieszamy i odstawiamy na kwadrans.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print