niedziela, 8 maja 2016

Sałatka ze świeżego bobu

Wiosnę czuć w powietrzu, więc powinno się ją też poczuć na talerzu, a ponieważ u mnie istny wysyp świeżych warzyw, stąd też pomysł przygotowania zdrowej, równocześnie sytej i smacznej sałatki.


Sałatka nie jest, ani pracochłonna, ani specjalnie droga, za to smaczna, zdrowa i gotowa polecenia.





 
Składniki:
  • 300g zielonej fasolki szparagowej
  • 200g ziaren świeżego bobu
  • Strąk czerwonej papryki
  • Strąk żółtej papryki
  • Natka pietruszki
  • Sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • Sól
  • Pieprz

Bób wyłuskujemy ze strąków, gotujemy i obieramy ze skórki.



Fasolkę czyścimy, usuwamy włókna i gotujemy w osolonym wrzątku. Jeżeli nie lubimy długich kawałków wówczas możemy fasolkę pokroić.
Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.


Wszystkie warzywa łączymy w jednej salaterce.


Sól rozpuszczamy w łyżeczce wody i mieszamy z sokiem cytrynowym oraz oliwą. Tak przygotowanym sosem polewamy warzywa i lekko mieszamy.
Sałatkę możemy schłodzić w lodówce lub podać od razu.



1 komentarz:

  1. lekko i pysznie!
    też chcę świeży bób! :)
    zapraszam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html

    OdpowiedzUsuń

Print