sobota, 14 maja 2016

Łosoś pieczony z koperkiem

Brak czasu nie jest usprawiedliwieniem na bylejakość. Nawet dysponując ograniczonym czasem można przygotować smaczny i pełnowartościowy posiłek.



Taką potrawą jest łosoś przygotowany w podany poniżej sposób. Jest smaczny i łatwy do przygotowania, a poza tym niezwykle aromatyczny i apetyczny.


Składniki:

  • 4 dzwonka łososia
  • 1 cytryna (skórka i sok)
  • Sól
  • Pieprz
  • ½ kostki masła
  • Pęczek świeżego koperku

Cytrynę przepoławiamy i z połówki wyciskamy sok, zaś drugą część kroimy na plasterki. Rybę myjemy, osuszamy, układamy w żaroodpornym naczyniu i skrapiamy sokiem cytrynowym. Następnie solimy oraz posypujemy pieprzem. Zielony koperek siekamy i posypujemy nim rybę. Masło kroimy na plasterki i układamy na kawałkach łososia.


Tak przygotowaną rybę, pieczemy w temperaturze 190 stopni. Początkowo przez 20 minut pod przykryciem, a na kolejny kwadrans usuwamy pokrywkę.


Podajemy z ryżem lub z białym pieczywem.



1 komentarz:

  1. Z pewnością to nie jest byle jaki przepis. Według mnie armoat obiadu na pewno zwabi nawet sąsiadów :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń

Print