niedziela, 29 maja 2016

Knedle truskawkowe w cieście twarogowym

Czy wyobrażacie sobie smaczniejszy, letni obiad, niż knedle truskawkowe? Szczególnie w okresie wysypu świeżych owoców. Znam wprawdzie osoby, które uważają, że słodki obiad, to nie obiad, lecz co osoba, to opinia.


Dla mnie jest to smaczny, lekki posiłek. Jeśli też tak uważasz, to przepis znajdziesz poniżej.


Składniki ciasta:


  • 300g tłustego sera twarogowego
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Sól

Ponadto:
  • 400g truskawek
  • 200ml śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru

Truskawki myjemy, osączamy i obieramy z szypułek.
Mąkę mieszamy z solą oraz proszkiem do pieczenia.
Ser rozdrabniamy i miksujemy razem z jajkiem i żółtkiem.


Do masy serowej dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Z ciasta toczymy wałek, odcinamy po kawałku i formujemy placuszki



Na każdym placuszku układamy truskawkę i zlepiamy, tworząc kulkę.


Knedelki wkładamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy około 5 minut, na wolnym ogniu. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy.
Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i podajemy do ugotowanych knedli.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print